Informació bàsica per la població general sobre les retallades pressupostàries a Sanitat.
En les darreres setmanes el Govern de la Generalitat, amb el seu President i el Conseller de Sanitat com a màxims responsables, està dissenyant (i en alguns casos ja executant) una sèrie de retallades pressupostàries que afecten greument a la Sanitat pública. Val a dir que el nostre Sistema de Sanitat és considerat d’excel·lència arreu del món, bàsicament per ser una atenció de qualitat universal i global, això és, lliure per tothom i amb accés a tractaments i tecnologia de primera línea.Els professionals que treballem en aquesta Sanitat (metges, infermeres, auxiliars, etc) assistim indignats i incrèduls a tota aquesta planificació/execució dels fets i a l’asimètrica difusió que d’ells en fa el Govern.Alguns fets concrets:- Mentre el Govern diu que no es prendran mesures que comportin una disminució de la qualitat assistencial, ara mateix als Serveis d’Urgències de diferents hospitals JA HI HA MENYS personal de presència física per atendre els pacients i menys recursos (per exemple, un únic quiròfan d’Urgència que lògicament no pot atendre dos patologies al mateix temps).- El tancament previst de centenars de llits (més de 200-300) en un Hospital de referència (H. Bellvitge, H. Vall d’Hebró, H. Clínic,...) o en un nombre proporcional en un Hospital comarcal que fins ara treballaven al límit, no ha d’afectar a la qualitat de l’assistència? On han d’ingressar els pacients que de forma urgent així ho necessitin? I els ingressos anomenats “programats” no hauran de ser “retardats” per manca de llits?- Es preveu tancar l’activitat de diversos quiròfans. Segons el Conseller de Sanitat d’aquesta manera només es veuran afectades cirurgies com vasectomies, fimosis i amígdales (El Periódico, 8 Abril 2011). A quanta gent coneixen vostès que els hagin operat d’aquestes patologies? O potser coneixen més gent que ha estat operada de càncer de colon o de mama, o a qui se’ls hagi col·locat una vàlvula cardíaca o un marcapassos, o bé una pròtesi de maluc per una fractura d’anca, o bé se’ls hagi practicat una cirurgia de cataractes, o bé...Quins seran realment els quiròfans afectats?- En un intent de minimitzar les veus disconformes, el Conseller de Sanitat diu que els metges “només reivindiquen una baixada del seu sou”. És que potser el Dr. Vilardell (màxim assessor del President Mas en el tema de Sanitat i President del Col·legi de Metges de Barcelona) quan fa unes contundents declaracions contra les retallades del Govern al qual assessora també està mirant pel seu sou? O potser és que s’està denunciant aquesta situació que es silencia a la població general? (poden veure tot el vídeo de les declaracions del Dr. Vilardell en el següent link :
No pretén aquest escrit reivindicar ara el nombre de professionals sanitaris que perdran el seu lloc de treball (i als quals els costarà trobar-ne un altre en el moment actual), per no ajudar a aquells que volen centrar el debat en una reivindicació corporativista, encara que els assegurem que en un Sistema Sanitari tan carregat d’assistència això també repercutirà greument en els pacients.Ens estem jugant el Sistema Sanitari de tots, i no només l’actual sinó també el futur. El nostre Sistema Sanitari assegura l’assistència de qualitat de tots els pacients (des d’una grip fins a un trasplantament d’òrgan) però a més assegura la formació d’excel·lents metges del futur (metges residents actuals) i la recerca continua per millorar el tractament de les patologies humanes.
Els propers 13 i 14 d’Abril 2011 estan previstes dues manifestacions en el centre de Barcelona a la Pça. Colon (17h) i a la Pça. Sant Jaume(18h), respectivament, per fer-nos sentir contra tota aquesta política de retallades en la Sanitat (i, en el cas de la manifestació del dia 14, també en altres sectors socials com Educació). Com més siguem, més ens farem sentir. Els professionals sanitaris no podrem salvar sols aquest sistema que ens empara a tots.
Si creu que aquest escrit conté informació que pot ser destacable per la població general, sisplau no dubti en fer-ne difusió a través de totes les tecnologies que tenim al nostre abast.