Redescobriu la natura barcelonina amb BioBlitzBCN!

Redescobriu la natura barcelonina amb BioBlitzBCN!

Publicat el 15/03/2013
Els propers 19 i 20 d'abril els jardins del Laberint d'Horta acolliran la quarta edició de BioBlitzBCN, les jornades de recerca naturalista obertes a tota la ciutadania.
Si us agrada gaudir de la natura esteu d'enhorabona ja que enguany se celebra la quarta edició de BioBlitzBCN, les jornades de recerca sobre la flora i
 la fauna de la ciutat on poden participar totes aquelles persones interessades en la natura urbana.
L'escenari d'aquesta quarta edició del BioBlitzBCN serà els jardins delLaberint d'Horta, els propers 19 i 20 d'abril. Especialistes en flora i fauna, acompanyats per tots 
els participants interessats, rastrejaran l'entorn a la recerca de les espècies de la zona. Podreu compartir amb els especialistes les tècniques d'observació i identificació d'espècies, tant de flora com de fauna.
A BioBlitzBCN disposareu dels equips propis d'una observació científica: lupes, microscopis i tot el material necessari per tal de efectuar la identificació de les espècies. Les mostres obtingudes seran entregades als naturalistes experts per a la seva identificació si no ha estat encara realitzada, i per a la corresponent inclusió al cens de biodiversitat de la ciutat.
Com inscriure's?
Per participar en aquesta quarta edició de BioBlitzBCN us heu d'inscriure en algun dels grups a través del web de La Fàbrica del Sol. Cada grup d'estudi disposa d'uns especialistes d'àrea i de fitxes de consulta, amb les indicacions bàsiques dels organismes específics a observar, d'on es poden trobar i sobre com realitzar l'observació.
Les inscripcions s'obren el dia 5 d'abril i fins a esgotar places.
PROGRAMA D'ACTIVITATS i ACTIVITATS RELACIONADESDivendres 19 d'abril al matí, el BioBlitzBCN estarà dedicat exclusivament a l'alumnat d'ESO i Batxillerat, mentre que divendres a la tarda i tot dissabte les jornades estaran obertes a tothom. Podeu consultar els itineraris de recerca Obrir document PDF en aquest enllaç.
A continuació us detallem el programa d'activitats complementàries de divendres i dissabte:
Divendres 19 d'abril 
17-19h i 17.30-19.30h Visites guiades. Ruta guiada pel parc per gaudir del seu laberint vegetal i dels diversos elements que hi conviuen. Un recorregut per la seva vegetació, la seva història, l'aigua i la mitologia associada als components artístics. A l'antiga vila d'Horta s'edificaren cases amb jardins de gust refinat però el pas del temps els han fet desaparèixer quasi tots. El jardí del Laberint és el testimoni vivent d'aquella època. 
A càrrec de T. Garceran, tècnica Hàbitat Urbà- Ajuntament de Barcelona i L. Abad, tècnic Hàbitat Urbà- Ajuntament de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 15 persones.
Dissabte 20 d'abril 
10-11h. Taller fotogràfic: Utilitzem la fotografia per a la documentació d'espècies al BioBlitz. Tot passejant pel Parc del Laberint, es donaran consells bàsics per optimitzar la recollida d'imatges d'espècies com a instrument de documentació i identificació. 
A càrrec de Jordi Vidal, fotògraf especialitzat en fotografia documental museística i fotografia de natura. 
Requereix inscripció. Màxim 25 persones. Es recomana portar càmera. 
Lloc: punt de trobada a recepció del Parc.
12-13h. Taller d'introducció a l'observació, identificació i documentació d'espècies. Un taller molt pràctic per conèixer i adquirir habilitats que són bàsiques en la tasca del BioBlitz i en la recerca naturalista en general. Es farà a l'aire lliure, tot recorrent el Parc del Laberint. 
A càrrec de Francesc Uribe, conservador i investigador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 30 persones. Lloc: punt de trobada a recepció.
10.30-13h. Xerrada informativa i formativa del projecte de l'Atles dels ocells nidificants a Barcelona. Projecte de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. Després de la xerrada es farà una sortida pel Parc per posar en pràctica les metodologies de cens del projecte apreses durant la xerrada i conèixer alhora l'avifauna pròpia del Parc del Laberint. 
A càrrec d'ornitòlegs de l'ICO. 
Requereix inscripció. Màxim 80 persones. Es recomana portar prismàtics, si se'n disposa. 
Lloc: Centre de Formació del Laberint (aula gran)
12.30-13.30h. Xerrada "Els insectes companys en la nostra vida quotidiana". Els insectes formen part de la nostra vida quotidiana, tant pública com privada. A la xerrada es mostraran alguns exemples i es posarà de manifest el seu valor positiu així com la seva presència de forma habitual en diferents àmbits de la vida quotidiana. 
A càrrec de Marina Blas, Departament de Biologia Animal. Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona; Jesús del Hoyo, Departament de Disseny i Imatge. Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 30 persones. 
Lloc: Centre de Formació del Laberint (aula petita)
13-13.30h. Presentació del projecte VERTILÍQUENS –LICHENS & CLIMBING: experiències de recerca de flora liquènica i ambients extrems en vies d'escalada. Vertilíquens és un treball col·laboratiu per a la descoberta dels líquens que colonitzen les roques de les muntanyes de Catalunya i també altres cims d'arreu del món. La finalitat del projecte és la divulgació del món dels líquens als escaladors, alpinistes i naturalistes en el sentit més ampli. Vertilíquens col·labora en diverses associacions d'escalada sostenible per a donar a conèixer la flora liquènica present a les vies d'escalada i promoure la necessitat de protecció dels hàbitats verticals que poden allotjar líquens mil·lenaris, potser noves espècies encara per descobrir. 
A càrrec de M. J. Chesa. Applied Lichenology. 
Requereix inscripció. Màxim 25 persones. 
Lloc: Centre de Formació del Laberint (aula petita)
11-13h. Visita guiada al Jardí del Laberint. 
A càrrec de T. Garceran, tècnica d'Hàbitat Urbà-Ajuntament de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 15 persones.
11-13h. Itinerari Especial: Els petits també fem recerca! Itinerari per a famílies amb nens petits. 
A càrrec de Carme Solà, educadora ambiental. 
Requereix inscripció. Màxim 20 persones. 
Lloc: punt de trobada a recepció.
15-16h. Taller fotogràfic: Utilitzem la fotografia per a la documentació d'espècies al BioBlitz. Tot passejant pel Parc del Laberint, es donaran consells bàsics per optimitzar la recollida d'imatges d'espècies com a instrument de documentació i identificació. 
A càrrec de Jordi Vidal, fotògraf especialitzat en fotografia documental museística i fotografia de natura. 
Requereix inscripció. Màxim 25 persones. Es recomana portar càmera. 
Lloc: punt de trobada a recepció del Parc.
16-17h. Taller sobre mètodes de mostreig per a l'estudi dels insectes. S'oferirà la possibilitat de conèixer de prop els diversos mètodes utilitzats pels entomòlegs en l'estudi dels insectes en el seu medi natural. Els mètodes de mostreig, trampeig o de recol·lecció d'insectes, així com les eines que s'utilitzen, permeten abarcar l'espectre més ampli possible de la fauna d'artròpodes que existeix a la natura, i fer-ho en qualsevol medi en el que aquests habiten. 
A càrrec de Jorge Mederos, biòleg i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 25 persones. 
Lloc: punt de trobada a recepció del Parc.
17-18h. Xerrada "Conservació d'amfibis autòctons". Els amfibis són el grup de vertebrats amb una major pèrdua de biodiversitat a nivell mundial. Això es deu en gran part al cicle vital que presenta el grup, la qual cosa els fa molt més vulnerables a la degradació de l'entorn. És per això que en molts països com el nostre es duen a terme diverses actuacions per evitar el seu declivi. 
A càrrec de Guillem Pascual, biòleg, Galanthus. 
Requereix inscripció. Màxim 30 persones. 
Lloc: Centre de Formació del Laberint (aula petita)
17-18h. Xerrada "La situació del pardal comú a Catalunya: l'inadvertit declivi d'una espècie comuna". El pardal comú és una espècie molt coneguda ja que viu estretament lligada a la presència humana. De fet, és l'espècie reproductora més abundant de Catalunya. Tanmateix, en les darreres dècades ha patit una regressió preocupant a nivell Europeu fins al punt que en grans ciutats com Londres o Berlín està pràcticament desaparegut. A Catalunya la situació no és gaire millor, ja que s'estima que en l'última dècada la població de pardal comú ha disminuït en aproximadament un milió d'individus. L'objectiu de la xerrada és evidenciar aquesta problemàtica, analitzar quines són les causes de la seva davallada i explicar els projectes que el Museu porta a terme dins de les zones urbanes per esbrinar possibles solucions de conservació. 
A càrrec de Javier Quesada, conservador i investigador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 30 persones. 
Lloc: Centre de Formació del Laberint (aula gran)
16.30 a 18.30h. Visita guiada al Jardí del Laberint.A càrrec de L. Abad, tècnic Hàbitat Urbà–Ajuntament de Barcelona. 
Requereix inscripció. Màxim 15 persones.
El BioBlitz és una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, impulsada des d'Hàbitat Urbà, i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb la participació d'entitats científiques i naturalistes.
Més informació: 
Consulteu tota l'oferta al web www.bcn.cat/habitaturba i a través del blog del Museu de Ciències Naturals de Barcelona:www.blogmuseuciencies.org/category/bioblitz/