Vés al contingut principal

In_Cult: La cultura com a eix transformador a Granollers


Durant dos dies, 29 i 30 de novembre, el recinte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, a Granollers, acollirà propostes artístiques, ponències i debats amb la voluntat de sacsejar consciències i presentar la cultura com un entorn creatiu, col·lectiu i transformador. A la programació hi participaran artistes com Xarim Aresté, Jaume Pla (Mazoni) o Berta Diumaró, a més d’activistes culturals com Jordi Oliveras o Marc Casanovas.
Manuel de Pedrolo va dir que la cultura només és viva en la mesura que és conflictiva. Segons aquesta equació, la cultura de masses contemporània és poca cosa més que un cadàver sustentat pel seu afany corporativista. No deixa de ser paradoxal que, en un context d’emergència social sense precedents, bona part de la creació artística hagi esdevingut un producte que només contempla l’espectador com a subjecte passiu. In_Cult vol ser un toc d’atenció, una crida a la reflexió i una plataforma per a reivindicar la cultura com a eix transformador de la societat.

Durant dues jornades, els dies 29 i 30 de novembre, les instal·lacions de Roca Umbert Fàbrica de les Arts acolliran propostes musicals, teatrals i audiovisuals, així com ponències i debats amb un nexe en comú: la voluntat de sacsejar consciències. Tot plegat, potenciant la vessant col·lectiva i creativa de la cultura en contraposició a la seva faceta estrictament mercantil. In_Cult és una iniciativa de L’Esquerda a la qual s’han sumat espais de Roca Umbert com el Centre de Creació i Difusió Musical NAUB1.


Divendres, 29 de novembre

Teatre-fòrum: “QUINA TELA”, amb Xucrut Teatre
20,30h. Arsènic Espai de Creació. Entrada gratuïta.
Som el que vestim o ens vestim com som? Una reflexió en clau d’humor sobre l’espiral consumista que defineix actualment el fet de vestir-se. Un viatge que explora les necessitats reals del consumidor i aquelles que genera la pròpia indústria de la moda, passant pel dia a dia d’un petit taller de costureres a Galícia i la realitat dels treballadors del mateix sector als països del sud-est asiàtic. Un cop finalitzada la representació, s’encetarà un espai de debat entre els espectadors i la pròpia companyia.

Projecció del documental “PAUL’S PLANET”
22,30h. NAUB1. Entrada lliure amb donació voluntària.
2.080 quilòmetres i 55 concerts en 60 dies. La passada primavera, Paul Fuster es va enfilar a una bicicleta que ell mateix s’havia construït i va recórrer bona part de la geografia catalana amb una guitarra feta també per ell mateix. Una gira que li va permetre portar les seves cançons a pobles i racons habitualment exclosos dels circuits regulars de música en directe. Una reivindicació d’un mitjà de transport sostenible i de valors com la proximitat, però també un procés de depuració interna durant el qual Fuster es va enfrontar als seus dimonis personals. El documental "Paul’s Planet", d’Aleix Barba i Marc Sirisi, repassa una experiència singular i a dia d´avui única a casa nostra. En acabat, un servidor es posarà als plats per a oferir una sessió de música indiegnada.


Dissabte, 30 de novembre

Projecció-taller: “Cinema documental, una aproximació per perdre la por a la no ficció”
18h. Arsènic Espai de Creació. Entrada gratuïta.
El cinema documental no mossega, però sovint ens hi acostem carregats de prejudicis. La documentalista granollerina Berta Diumaró ens convida a desfer aquests prejudicis i acostar-nos sense por a la no ficció. A través de fragments de documentals que ella mateixa ha seleccionat, descobrirem com aquest gènere pot reflectir moments o esdeveniments històrics. Una aproximació a un llenguatge audiovisual que, més enllà d’explicar coses, pot jugar també un paper transformador en el si d’una societat.

Xerrada-documental: “Quan la cultura és transformació. Moviments socials, política i cultura”
19,30h. No lloc de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Entrada gratuïta.
Encetem un espai on analitzar i debatre la vinculació entre cultura i política, entre art i moviments socials, entre creació i mobilització. Hi participaran com a ponents Jordi Oliveras, animador cultural i coordinador d’Indigestió i Nativa.cat; Marc Casanovas, militant de Revolta Global, programador a l’Ateneu Rebel i autor de l’assaig “Organizar el rechazo”Albert Avilés, gestor cultural, biotecnòleg i músic del grup Ebri Knight; i Francesc Luchetti, actor i membre del grup Marea Roja.

Sopar In_Cult
21h. Bar de Roca Umbert.
Un sopar entès com a espai per a compartir opinions i reflexions sobre tot el que hem vist i escoltat al llarg de les jornades, amb sorpreses per a fomentar l’esperit crític i creatiu.

Concert: XARIM ARESTÉ + MAZONI DJ
23h. NAUB1. Entrada: 3 euros (amb consumició gratuïta pels socis de L’Esquerda).
Quan la retromania es troba més que mai a l´ordre del dia, pocs poden dir que la seva estètica vagi més enllà del posat. Xarim Aresté és un d’aquests pocs. El seu look setentero és tan autèntic com un repertori que beu de The Band, Hot Tuna i els Grateful Dead més reposats. Del blues, el folk, el hillbilly i el rock´n´roll sense conservants. Ho ha demostrat al capdavant dels aclamats Very Pomelo, i ho torna a demostrar amb la seva primera obra solista, "Lladregots" (2013). Cançons bullides a foc lent que presentarà en directe a la B1. Un cop acabat el concert, tot un Jaume Pla (Mazoni) s´apoderarà dels plats per a fer-nos vibrar amb totes aquelles cançons que l´han marcat.

Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Avda. Prat de la Riba, 77 - Granollers
(RENFE / Bus Nit: Granollers Centre)

www.esquerda.org
www.naub1.cat
www.brubaker.cat
www.facebook.com/rocaumbertbar
www.arsenicespai.wordpress.com
www.rocaumbert.cat

o.s.
www.dancingwiththeclown.blogspot.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

carta de una presidenta de una mesa electoral en Barcelona elecciones 26 junio 2016

foto voto por correo faltan papeletas y hay dos del PP

carta de una presidenta de una mesa electoral en Barcelona elecciones 26 junio 2016


Lo siento, es largo, pero si no lo digo reviento. Hace un rato que he llegado a casa después de ser presidenta de una mesa electoral en Barcelona y aún estoy alucinando. A parte de varias irregularidades que no detallaré para no alargarme, pero que demuestran las enormes fallas del sistema, he alucinado con un montón de cosas. Primero: después del recuento, faltaban un par de votos que no aparecían. La responsable de la junta electoral insistía en que "eso es normal, nunca cuadra". Yo le he dicho que tenía que cuadrar, a lo que dice, "es igual, en este caso los votos que no se encuentren se ponen en blanco y ya está". Luego se ha unido a la fiesta el Apoderado del PP, que insitía en declarar los votos que faltaban como votos en blanco, "vamos, lo que se hace siempre". Yo les he dicho que no, que además, "cómo lo vo…

concierto Marta Gomez y Quinteto Rosa Sanchez jueves 19 Mujeres pa lante

Concierto  Marta Gómez y Rosa Sanchez Música junto al Quinteto Rosa Sánchez  en la Bonemaisson día Jueves 19  junio 20:30h                                                                 Colectivo Mujeres Pa´lante ….
participa, apoya y ven al concierto!!! + info: http://www.mujerespalante.org/ *escucha en Spotify https://play.spotify.com/album/2ycMNGQgsaYhkoyS03U9ZX

nit de sant joan amb lluna plena gegant en capricorn

Aquesta nit es celebra la festa més màgica de l'any, la nit de Sant Joan.  Al llarg i ample de la nostra geografia s'encendran fogueres per cremar tot allò dolent  de les nostres vides i  demanar desitjos de futur.
La nit de Sant Joan és moment de celebració: ha arribat l'estiu, es recullen les collites i la llum i calor del Sol ens animen a ballar, brindar i gaudir d'aquesta festa. 
Cada 23 de juny a les 12 de la nit, les més supersticioses i les més festeres realitzen diversos rituals per aprofitar les energies màgiques de la nit de Sant Joan. 
Però, d'on ve aquesta màgia? Tot es relaciona amb Sant Joan Baptista i el solstici d'estiu.
Per al món màgic és a més la millor oportunitat per carregar d'energia, purificar-nos i demanar els nostres desitjos de millora.
Tradicinalmente, el foc i aigua són protagonistes d'aquesta nit com purificadors, saltar la foguera i banyar-nos en l'aigua del mar o riu ens ajudarà a eliminar la negativitat i males energies …