nit de sant joan amb lluna plena gegant en capricorn

Aquesta nit es celebra la festa més màgica de l'any, la nit de Sant Joan. 
Al llarg i ample de la nostra geografia s'encendran fogueres per cremar tot allò dolent  de les nostres vides i  demanar desitjos de futur.

La nit de Sant Joan és moment de celebració: ha arribat l'estiu, es recullen les collites i la llum i calor del Sol ens animen a ballar, brindar i gaudir d'aquesta festa. 

Cada 23 de juny a les 12 de la nit, les més supersticioses i les més festeres realitzen diversos rituals per aprofitar les energies màgiques de la nit de Sant Joan. 

Però, d'on ve aquesta màgia? Tot es relaciona amb Sant Joan Baptista i el solstici d'estiu.

Per al món màgic és a més la millor oportunitat per carregar d'energia, purificar-nos i demanar els nostres desitjos de millora.

Tradicinalmente, el foc i aigua són protagonistes d'aquesta nit com purificadors, saltar la foguera i banyar-nos en l'aigua del mar o riu ens ajudarà a eliminar la negativitat i males energies per recarregar-nos positivament amb la nova estació del sol, ens preparem per tot el bo per venir.

Els antics celtes cridaven Alban Heruin a aquest festival i el seu significat primordial era el de celebrar l'instant en què el Sol es trobava en el seu màxim esplendor, quan durava més temps al cel i mostrava el seu màxim poder als homes, era el dia que aconseguia la seva major plenitud i, al mateix temps, el dia en què començava a decréixer cap a la seva gairebé mort en el Solstici d'Hivern.

S'encenien fogueres per commemorar aquest poder del Sol i per compartir la seva força amb ell, per lloar i al mateix temps per atreure la seva benedicció sobre homes, animals i camps.

Resulta molt característica l'associació d'aquest festival als corrents d'amor ia petits rituals destinats a obtenir parella oa conservar-la.

Molts són els rituals propis de la Nit de Sant Joan, la vigília del 24 de juny, però tots giren al voltant del enaltiment del foc. De fet, aquest és el festival del foc per ontonomasia, el rei dels festivals del foc fins a l'extrem que el culte pagà del foc i les fogueres, s'han conservat més que en altres festes.

Les plantes i flors, així com el que els conreessin exclusivament dones, evoquen fàcilment la presència d'una tradició femenina de culte a la mare terra.

La presència de l'aigua ens porta a un dels grans símbols de les celebracions de Sant Joan que sembla no tenir en tanta consideració i que no obstant això, forma una part essencial de nombrosos ritus d'aquesta festivitat, l'aigua, portant-nos novament a la presència del poder femení en aquesta festivitat.

Lluna plena a Capricorn, la "superlluna".

A més, avui tindrà lloc una gran Lluna plena a Capricorn, serà una "superlluna", ja que es troba en la posició més propera a la Terra i la veurem gran i molt brlllant. La Lluna sens dubte serà una aliada màgica per sentir-nos plenes d'energia.
Aquest moment serà especialment màgic per demanar al Sol de l'estiu i a la gran Lluna plena que elimini tot el que ens fa mal de les nostres vides i que només ens porti felicitat.

Rituals de Sant Joan

Rituals del foc i fogueres

Passar per sobre de les fogueres que s'encenen aquesta nit o ficar-se al mar i saltar onades, són només algunes d'aquestes llegendes que permeten, segons es diu, que es compleixin alguns dels desitjos que demanem durant aquesta nit tan plena de màgia.

El foc donarà protecció tot l'any a aquells que saltin per sobre de les flames. 
A Galícia el ritual marca que cal saltar nou vegades mentre que a Alacant i València 7 és el nombre màgic.

Si quan s'està saltant al foc es llança una trena feta amb flors o cintes de colors a la persona estimada i aquesta la recull abans que caigui, hi haurà felicitat entre tots dos i bona fortuna.

Ritual dels desitjos bons

En un paper escriu els desitjos que vols aconseguir i en un altre tot el negatiu que pot haver en la teva vida i que vols rebutjar. La nit de Sant Joan crema el paper en el que has escrit el que vols eradicar de la teva vida i escampa les cendres al vent. El paper dels desitjos has de guardar en una capseta durant tot l'any i cremar l'any següent.

Rituals d'aigua

Omple un recipient d'aigua al qual afegiràs uns pètals de roses, i deixa-ho a la finestra durant tota la nit de Sant Joan. Abans que surti el sol, renta't la cara amb aquesta aigua: Et protegirà d'influències negatives i el teu cutis apareixerà radiant.

Banyar-se o passejar descalç per la rosada assegura salut tot l'any. Així com banyar-se aquella matinada a l'aigua de mar o de riu. 

A Galicia s'esperen a que surti el sol i es banyen a la  novena onada les dones que volen tenir fills el pròxim any.

A Andalusia la gent es renta la cara a mitjanit amb la intenció de mantenir-se sans o macos (segons les versions) tot l'any. 
Un detall: aquella nit ningú pot mirar-se al mirall després de banyar-se si es vol que l'encanteri sigui efectiu.

Llençar aigua per la finestra, balcó, terrassa, etc; ajuda a fer fora allò dolent de les nostres vides.

L'aigua de font natural, o manantial, recollida al matí següent a la nit de Sant Joan té propietats curatives i espanta el mal d'ull. Així mateix, rentar-se amb aquesta aigua o la de rosada de la nit de Sant Joan assegura salut i bellesa per a la resta de l'any.

Rituals herbals

Adornar amb branques de pi, freixe o olivera protegeix la casa.

A Galícia es recullen plantes aromàtiques de diverses classes que es deixen en aigua per rentar-se en el matí següent, se li atribueixen propietats terapèutiques i netejadores. També es fan dibuixos o taques de tinta per pronosticar el futur, ja que aquesta nit tot és possible.

Fer una creu en els arbres a mitjanit fa que les promeses fetes al costat d'ells es mantinguin tota la vida.
Per aconseguir que un desig es compleixi la vigília de Sant Joan es planta una hortènsia en un test. Si floreix, les aspiracions es faran realitat.

La fertilitat de la terra s'aconsegueix enterrant en ella un tros de vela que hagi cremat durant la nit de Sant Joan.

Rituals d'amor

Trobar amor

Si el que vols és trobar l'amor abans de les dotze de la nit de Sant Joan encén dues espelmes vermelles a la teva dormitori. 
Escriu en un paper el teu nom i el de la persona a la que vols atraure. 
En el cas que no coneguis a ningú concret posa les inicials A. G. (ànima bessona). Després posa a coure fins arribar a ebullició: tres parts de  planta de milfulles, tres parts de lavanda, tres parts de Berbena, 12 pètals de rosa vermella i una part de gingebre. Un cop fet això, cola la infusió i deixa-la refredar. Després ruixa amb ella teu dormitori. Doblega el paper amb la resta de la cera i guarda sota el coixí. 
És possible que tinguis algun somni profètic sobre el teu futur sentimental.

Parella

La parella que saltava unida la foguera es deia que es procurava així felicitat i bona fortuna.

-----

*molt bona revetlla a totes!
@lutxana