6 novembre Xerrada Pobresa Energètica

Us convidem a la propera xerrada que farem a la Biblioteca Trinitat Vella-J. Barbero:

Xerrada entorn la Pobresa Energètica

A càrrec de Mercedes Vidal, FAVB

Dijous 6 de novembre a les 19h

 

Tens problemes per pagar la llum? El gas? l'Aigua?
L'Aliança contra la Pobresa Energètica és un conjunt d'entitats que lluita per garantir l'accés universal als serveis bàsics.
L' Aliança contra la Pobresa Energètica neix amb l'objectiu de garantir l'accés universal als subministraments bàsics i denunciar a les administracions públiques i a les multinacionals el seu immobilisme alhora que els exigeix:
- Garantir l'accés universal als serveis bàsics. Totes les famílies que no puguin fer front als rebuts han de tenir accés a un servei mínim que els permeti viure amb dignitat i no han de patir cap tall.
- Evitar els talls indiscriminats de subministraments a Catalunya que estan exercint les companyies distribuïdores d'aquests serveis. L'administració ha d'exercir el seu paper de garant dels drets humans i no deixar aquesta decisió a la discrecionalitat de l'empresa subministradora.
- Defensar els drets humans. L'Accés a la llum, el gas i l'aigua és indispensable per disposar d'un habitatge digne, que tal com declara el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC) aprovat el 1966 per la ONU, és un dret humà bàsic.
A l'Estat Espanyol el 17% dels veïns i veïnes tenen dificultats per pagar el rebut de la llum, el gas o l'aigua, víctimes de la pobresa energètica, que el 2012 va causar més de 7.000 morts prematures alhora que 1,4 milions de famílies es van veure afectades pels talls d'electricitat, 524.000 dels quals van ser executats per Endesa. Pel que fa als expedients de suspensió del subministrament d'aigua, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es van quasi triplicar respecta l'any anterior, arribant als 72.039 casos.
Aquesta realitat s'engloba en una problemàtica molt més àmplia, ja que actualment gairebé una de cada tres persones ja viuen per sota del llindar de la pobresa i moltes famílies es veuen obligades a triar entre pagar la hipoteca, l'energia, l'aigua o comprar menjar pels seus fills i filles. També cal tenir en compte totes aquelles persones que, per motius de salut, un tall en el subministrament energètic pot posar en greu perill la seva vida.
Alhora que la pobresa augmenta, les grans distribuïdores que operen a Catalunya segueixen enriquint-se a costa de pujar les tarifes: el preu de l'electricitat ha pujat un 83% des del 2003 i l'aigua s'ha encarit un 65% des del 2008. L'oligopoli energètic (Endesa, Gas Natural - Fenosa, Iberdrolam EON Espanya i EDP) durant els 3 primers trimestres de 2013 va obtenir 7.638M€ de benefici, mentre que Agbar (aigua) al 2012 va arribar a sumar 432,9M€.
L' Aliança contra la Pobresa Energètica està formada per:
  • Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya
  • Coordinadora d'assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya
  • Front Cívic de Catalunya
  • Plataforma Afectats per la Hipoteca de Catalunya
  • Plataforma Aigua és Vida
  • Unió de Consumidors de Catalunya
  • Xarxa per la Sobirania Energètica

Esperem que aquesta xerrada sigui del vostre interès i us agrairem que en feu difusió.


Sergi Draper
bibliotecari

Biblioteca Trinitat Vella-José Barbero
Galícia, 16. Barcelona 08033
Telf. 93 676 29 68